"Ζωή χαμένη - Ζωή κερδισμένη"
ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Τα γεγονότα της ιστορίας  διαδραματίζονται στη χρονική περίοδο από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1950 μέχρι και τις μέρες μας.

Ο Γρηγόρης, ένα παιδί δώδεκα χρονών αποφασίζει την απόδρασή τους. Αποφασίζει να φύγουν από το πατρικό τους σπίτι ο ίδιος, ο οκτάχρονος αδελφός του Βασίλης και η μικρούλα αδελφή του η Ρηνιώ, μόλις τεσσάρων χρονών.

Μέχρι τα εφτά του χρόνια ο Γρηγόρης βίωνε την απέραντη αγάπη, τη στοργή και την φροντίδα της μητέρας του. Ο Βασίλης τα γεύτηκε αυτά μόνο για τέσσερα χρόνια και η Ρηνιώ καθόλου. Όταν γεννήθηκε η Ρηνιώ η μητέρα τους έφυγε. Έπαψε να είναι ένας άγγελος στη γη και έγινε ένας άγγελος στον ουρανό· πέθανε.

Ο πατέρας τους προσπαθεί. Για τρία χρόνια δίνει αμέριστα την αγάπη του και τη φροντίδα του στα παιδιά του, μα τι να προκάνει ο δόλιος; Τι να πρωτοφροντίσει; Τα παιδιά του; Το βιός του και τα γελάδια του; Τι πρώτο και τι δεύτερο; Μήπως μια καινούργια μητέρα για τα παιδιά του είναι μια καλή λύση; Η Μάγδα, η μητριά, μπαίνει στη ζωή τους.

Απ' την εφηβική της ηλικία ακόμη η Μάγδα έχει πουλήσει την ψυχή της στον σατανά και νταραβερίζεται με την ομορφιά της. Το όμορφο κορμί της, και τα κάλλη της είναι θέλγητρο για όλους τους άνδρες. Φουντώνει τους πόθους, μα και τα πάθη. Θα ξεμυαλίσει τον πατέρα τους και θα τον παντρευτεί. Πέρα από κάθε λογική, χωρίς κανέναν ηθικό φραγμό, δεν θα διστάσει να τον ξεκάνει, να τον φαρμακώσει και να αρχίσει να ξεκοκαλίζει την περιουσία του. Για τα τρία παιδιά πεντάρα δεν δίνει. Πιο μεγάλη αξία έχουν τα σκουπίδια για την Μάγδα παρά τα τρία ορφανά.

Ο Γρηγόρης θα πάρει τα αδέλφια του και θα φύγουν για μια άλλη ζωή. Για μια ζωή χαμένη, χωρίς προοπτικές, χωρίς μέλλον. Πώς θα μπορέσει να φροντίσει τα δύο αδέλφια του; «Θα δουλέψω», αποφασίζει, μα τι δουλειά να κάνει μικρό παιδί;

Ο βροχερός καιρός και το κρύο τους καταδιώκουν. Η κούραση οδηγεί τα βήματά τους τους στο σκεπασμένο χώρο, μπροστά από τον νάρθηκα μιας εκκλησίας  Εκεί κουρνιασμένους θα τους βρουν το πρωί ο καντηλανάφτης και ο παπα-Βλάσης. Άγιος άνθρωπος ο παπα-Βλάσης, θα περιθάλψει τα τρία ορφανά και θα τα φροντίσει. Θα φροντίσει για τα αγόρια να μπουν τρόφιμοι στο Παπάφειο Ορφανοτροφείο, και η μικρή στον Βρεφονηπιακό σταθμό του Δήμου. Τα αγόρια βρίσκονται κάτω από την ίδια στέγη και η μικρή εκεί κοντά. Δυο βήματα απόσταση είναι τα δύο ιδρύματα.

Κάποια στιγμή όμως η Ρηνιώ θα χαθεί. Θα υιοθετηθεί από μια οικογένεια και ο Γρηγόρης δεν θα μάθει ποτέ ποιοι είναι οι θετοί γονείς, που βρίσκεται και πως περνάει η Ρηνιώ. Καημός του είναι η απώλεια της αδελφής του και βάζει σκοπό της ζωής του: «Θα μάθω και θα τη βρω».

Τα χρόνια περνούν. Στο Παπάφειο ο Γρηγόρης θα μάθει γράμματα, θα μάθει την τέχνη του ξυλουργού και μουσική. Θα γίνει ένας βιρτουόζος σαξοφωνίστας. Ο Βασίλης θα γίνει ένας καλός μηχανουργός.

Ο Βασίλης θα ξενιτευτεί στην Αυστραλία και από εκεί στη Νέα Ζηλανδία. Ο Γρηγόρης θα μείνει μόνος του στη Θεσσαλονίκη σαν την καλαμιά στο κάμπο.  Μέσα στη μοναξιά του θα συναντήσει τη Μάρω, «το Εμαυράκι», όπως τη βαφτίζει ο ίδιος λόγω του μελαμψού δέρματος της και του μικροκαμωμένου της κορμιού. Απλά θα τη συναντήσει. Δεν θα τη γνωρίσει, αλλά η Μάρω συχνά- πυκνά γίνεται τριβέλι και βασανίζει το μυαλό του. Γιατί;

Η επαγγελματική του καταξίωση, σχεδιαστής επίπλων είναι, το χόμπι του με τη μουσική και οι παρέες του δεν είναι αρκετά για να επουλώσουν την πληγή και να γλυκάνουν την έγνοια του για την μικρή Ρηνιώ. Την ψάχνει απεγνωσμένα. Το να τη βρει γίνεται σκοπός της ζωής του. Πολλές φορές όμως, αυτό που επιδιώκουμε, αυτό που θέλουμε, δεν εξαρτάται από εμάς, αλλά από κάποιους τυχαίους εξωγενείς παράγοντες ή από ένα θαύμα.

Θα μπορέσει να τη βρει; Το θαύμα θα γίνει; Και με το άμοιρο το Εμαυράκι τι θα γίνει. Έτσι θα μένουν για πάντα;  Δύο άνθρωποι που αγαπιούνται χωρίς να το ξέρουν, χωρίς καν να γνωρίζονται; Ίσως.

Θα σμίξει ο Γρηγόρης με την αγαπημένη αδελφούλα του; Ίσως.

 Ίσως για το ένα, ίσως και για το άλλο.

Στο βιβλίο, μέσα από τη ζωή του Γρηγόρη, γίνονται αναφορές στο Παπάφειο Ορφανοτροφείο και στην κοινωνική του προσφορά. Και για τον ιδρυτή του, τον Ιωάννη Παπάφη, δίνεται μια σύντομη βιογραφία του..