Προηγούμενο κείμενο περίληψης
Τρεις + 1 μικρές ιστορίες

Τζόφιν ο μαρτυριάρης

Περίληψη

     Ο Τζόφιν Γιάρμιν, μηχανολόγος μηχανικός, έντιμος πολίτης της μακρινής Τσιλάντ, δικάζεται για μια πολύ παράξενη υπόθεση. Για το «κακούργημα» της κλοπής μιας ψημένης κότας.

     Το Εθνικό εισόδημα της πατρίδας του, της Τσίλαντ, στηρίζεται επάνω στις… κότες. Τα φημισμένα κοτόπουλα της Τσίλαντ είναι γνωστά και περιζήτητα σε όλο τον κόσμο. Το ίδιο και τα πούπουλα, το ίδιο και τα αβγά με την μεγάλη θρεπτική τους αξία.

Η πτηνοτροφία είναι η βάση της οικονομίας. Μιας οικονομίας όμως που δεν στέκεται καθόλου καλά στα πόδια της. Μιας οικονομίας που είναι υποχείριο των διαπλεγμένων συμφερόντων.  Οι διαπλεκόμενοι την άγουν και τη φέρουν  σύμφωνα με τα προσωπικά τους συμφέροντα.

     Ο Τζόφιν Γιάρμιν, προικισμένος ίσως με τις ημιθεϊκές ιδιότητες εκείνου του πολύ μακρινού του προγόνου, του μυθικού ημίθεου Τζόφιν, θα επιχειρήσει το ακατόρθωτο. Θα επιχειρήσει να φέρει τα 'πάνω κάτω. Να αποκαλύψει την διαπλοκή, να βάλει τα πράγματα στον ίσιο δρόμο. Θα τα καταφέρει; Ευτυχώς που στην χώρα υπάρχουν κάποια κατάλοιπα τίμιων ανθρώπων σε Διοικητικές θέσεις και ίσως μπορέσει να κάνει κάτι. Αν όχι… Τότε σίγουρα θα φάει το κεφάλι του.

     Εσείς τι λέτε; Τα κατάφερε;

Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα (το πουλί)

Περίληψη

 

     Ο τίτλος είναι κάπως άσχετος με τα γραφόμενα. Ίσως μόνο «το Πουλί», να ταίριαζε κάπως, γιατί… Ένα πουλί, ένα αρπακτικό όρνεο, το «Μεγάλο Πουλί», κατά μια διαβολική συγκυρία γίνεται ο επικυρίαρχος της γης. Ο πλανητάρχης και κάτι παραπάνω. Ο Γενικός Ντερβέναγας.

     Δεν λειτουργεί τίποτε χωρίς εντολή και χωρίς τις οδηγίες του Μεγάλου Πουλιού. Ούτε Δημοκρατίες, ούτε Δικτατορίες, ούτε Μοναρχίες. Τίποτε. Και φυσικά επέρχεται το χάος, αφού το πουλί σαν πουλί που είναι ούτε εντολές ξέρει να δώσει ούτε οδηγίες. Ο κόσμος λιμοκτονεί, πεθαίνει από την πείνα. Μια οικονομική κρίση μαστίζει τον πλανήτη.

     Πρέπει να δοθεί μια λύση. Η λύση ξεκινάει από δύο Έλληνες πτηνολόγους, περνάει στην CIA και στις άλλες ανά τον κόσμο μυστικές υπηρεσίες και καταλήγει στο πεντάγωνο. Ο έκτος στόλος και οι ειδικές δυνάμεις της Αμερικής θα αναλάβουν να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους. Πώς; Ε θα βρεθεί ένας τρόπος.

Εύκολος; Δύσκολος; Δεν ξέρω.

Το όνειρο μιας ζωής

Puerto Tampico

 

     Ο Ευτέρπης είναι… αγαθιάρης. Ο εγκεφαλικός του προσέσορας δεν διαθέτει την κατάλληλη ταχύτητα επεξεργασίας και είναι επιρρεπής σε παράσιτα. Αυτό τον καθιστά ΑΜΕΑ.

     Η πρώτη του επαγγελματική απόπειρα είναι να γίνει σαγματοποιός (σαμαράς) μαθητεύοντας δίπλα στο θείο του, αλλά το σαμαράδικο μετά από οκτώ μήνες κλείνει. Μετά την δεύτερη επαγγελματική του αποτυχία σαν παραγιός στο μπακάλικο του κυρ-Ανέστη, αποφασίζει να κάνει καριέρα στο ψιλικατζίδικο της Μαρίας. Περνάει σχεδόν όλη του τη μέρα εκεί, άμισθος υπάλληλος, κάνοντας διάφορα θελήματα. Το βραδάκι συχνάζει στο καφενείο. Οι θαμώνες του καφενείου διασκεδάζουν με τις αφέλειες του Ευτέρπη, αλλά δεν τον χλευάζουν. Αντίθετα τον συμπαθούν, τον κερνούν και από κανένα ουζάκι, γιατί ο Ευτέρπης, μπορεί να είναι χαζός, αλλά κατά τα άλλα είναι ένα πολύ αξιαγάπητο άτομο.

     Το μεγάλο όνειρο του Ευτέρπη, από την παιδική του ηλικία ακόμη, είναι ένα ταξίδι. Ένα ταξίδι με καράβι στο Puerto Tampico στο Μεξικό. Ο παιδικός του φίλος, ο Τόλης, που στο μεταξύ είχε γίνει καπετάνιος φρόντισε γι' αυτό. Ο Ευτέρπης επιβιβάστηκε στον Πειραιά στο εμπορικό καράβι που καπετάνιος είναι ο ανεψιός του Τόλη. Τραβέρσο για το Puerto Tampico.

     Στο Μεξικό ο Ευτέρπης θα περάσει αξέχαστες, ονειρεμένες στιγμές. Στις κοκορομαχίες και στα ζάρια θα κερδίσει ουκ' ολίγα λεφτά. Στο δρόμο της επιστροφής, με τα πόδια προς βόρια κατεύθυνση θα φιλοξενηθεί για λίγες ημέρες στη φάρμα του Ερνέστο και της Εσμεράλντα. Η φιλεύσπλαχνη Εσμεράλντα θα του παραχωρήσει μια βοϊδάμαξα για το ταξίδι της επιστροφής. Το πλάνο για το ταξίδι της επιστροφής το έχει κάνει ο Ευτέρπης επάνω σε έναν χάρτη, αφού του έδειξαν που είναι το Μεξικό και που είναι η Ελλάδα: USA-Καναδάς-Αλάσκα-Βερίγγειος πορθμός-Σιβηρία-Ρωσία-Λευκορωσία-Ουκρανία-Μολδαβία-Ρουμανία-Βουλγαρία και επιτέλους Ελλάδα.

Το σχέδιο του θα ανατραπεί. Στα σύνορα με την Αμερική κατάσχεται η βοϊδάμαξα γιατί δεν έχει άδεια κυκλοφορίας και τα βόδια, γιατί δεν έχουν πιστοποιητικό υγείας. Στην Αμερική ο Ευτέρπης συλλαμβάνεται γιατί η βίζα τράνζιτ έχει λήξει. Οι αστυνόμοι του αφήνουν τόσα λεφτά όσο κάνει ένα αεροπορικό εισιτήριο Νέα Υόρκη-Αθήνα και τον βάζουν στο αεροπλάνο.

Επιτέλους: Γύρισε στην Ελλάδα, στην Αθήνα, στη γειτονιά του, στο σπίτι του, στο κρεβάτι του. Τώρα;

Τώρα θα πάει στο καφενείο να διηγηθεί στους φίλους του το απίθανο, το «ονειρεμένο» του ταξίδι

Προηγούμενο κείμενο περίληψης