Προηγούμενο απόσπασμα
Επόμενο απόσπασμα
Προηγούμενο απόσπασμα
Επόμενο απόσπασμα

Απ' το Μεσαίωνα στο Μεσαίωνα

Αποσπάσματα από το 2ο Μέρος

Έτσι, αισίως, φτάσαμε στο σήμερα. Στο σήμερα που ζούμε όλοι μας. Το σήμερα που είναι τελείως διαφορετικό από το τότε. Και πώς να μην είναι;

Εξ άλλου αν δεν ήταν διαφορετικό δεν θα το ‘λεγαν «σήμερα», θα το ‘λεγαν… «τότε».

Όλα πια είναι αλλιώτικα. Οι πραματευτές με τα άλογα και με τις άμαξες τις φορτωμένες με ένα σωρό πραμάτειες, που γυρνούσαν από πολιτεία σε χωριό κι’ από χωριό σε πολιτεία δεν υπάρχουν πια. Ούτε μαντατοφόροι που έτρεχαν από ‘δω κι’ από ‘κει να φέρουν τα μαντάτα, καλά – κακά.

Τώρα, σήμερα, τα ψώνια τους οι άνθρωποι τα διαλέγουν και τα κάνουν μέσα από την οθόνη του υπολογιστή τους.

Και οι «πραματευτές» δεν έχουν πουγκιά να βάλουν μέσα τον παρά τους. Το πουγκί τους τώρα λέγεται «Τραπεζικός λογαριασμός» και γεμίζει κι’ αυτός με το πάτημα ενός κουμπιού, αλλά δεν γεμίζει με λεφτά, με αληθινά λεφτά:

Με κέρματα, με χαρτονομίσματα, με χρυσές λίρες, με φλουριά, με τέτοια πράματα, που να μπορούν, βρε αδελφέ, να τα πιάσουν στα χέρια τους, να τα χαρούν, να τα μετρήσουν.

Μόνο με αριθμούς γεμίζει, αυτό το ηλεκτρονικό πουγκί, ο Τραπεζικός Λογαριασμός, αλλά αυτό δεν τους στεναχωρεί καθόλου τους «πραματευτές» Με αριθμούς πληρώνονται, με αριθμούς πληρώνουν.

Μέχρι και για τον καφέ τους, που τον φέρνει ο πιτσιρικάς του κυλικείου στο γραφείο τους, την πιστωτική τους κάρτα βγάζουν....

.... εκείνος ο δαιμόνιος, ο Μορς, επινόησε τον κώδικά του,.....

.....Άλλαξε και ο τηλέγραφος και έγινε «TELEX».

Το καινούριο μετά το TELEX ήταν το FAX

Και σαν διάδοχοι του FAX το e-mail, το Face book, το Skype, το Instagram, το Twitter και… φοβάμαι ότι μου ξεφεύγουν μερικά.

....Και να ήταν μόνο ο σιδεράς και οι αγελάδες; Τα πάντα εξαρτιούνται από αυτά τα τοσοδούλικα μικρά και γρήγορα μπιτάκια που αναβοσβήνουν με διαβολεμένη ταχύτητα. Τα πάντα Τα τρένα, τα αεροπλάνα, τα καράβια…

....Τι γίνεται με την παραγωγή και την διανομή ενέργειας;  Κι’ εκεί: Περίπου μια από τα ίδια. Αλλά εδώ όχι ένα κομπιούτερ και ένα PLC, αλλά πολλά, πολύ περισσότερα από ένα κομπιούτερ και PLC αποφασίζουν πόση ηλεκτρική ενεργεία, από ποιούς σταθμούς παραγωγής θα παραχθεί και πού και πώς θα διανεμηθεί....

....Έτσι λοιπόν ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής έχει γίνει συνώνυμο με την ζωή των ανθρώπων. Τίποτε δε γίνεται, τίποτε δε λειτουργεί, τίποτε δεν παράγεται, κανένας δεν πληρώνει και κανένας δεν πληρώνεται και γενικά τίποτε δεν κουνιέται χωρίς τους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές.