Το ακορντεόν - Η ζωή και η μοίρα

Περίληψη

      Ο ήρωας της ιστορίας αφηγείται τη ζωή του. Τον πατέρα του δεν πρόλαβε να τον γνωρίσει. Τους εγκατέλειψε όταν ο ίδιος ήταν μόλις δύο μηνών μωρό.

Η δόλια, η βασανισμένη μάνα του παλεύει για την επιβίωσή τους, μέχρι που τη νίκησε η αρρώστια .

Την φροντίδα του την αναλαμβάνει η κυρά-Ασπασία.

     Η κυρα-Ασπασία είναι η πρώην μαμή του χωριού. Εξωγενείς παράγοντες την έχουν αναγκάσει να πάψει να ξεγεννάει «παράνομα παιδιά».

Επιβιώνουν με την ελεημοσύνη και με τη φιλευσπλαχνία των συγχωριανών. Ζωή στερημένη, ακόμη και από την στοιχειώδη μόρφωση.

     Μέχρι τα έντεκά του χρόνια η μόνη του ασχολία είναι να σεργιανάει στους δρόμους του χωριού και να κλωτσάει κανένα άδειο κονσερβοκούτι που βρίσκεται στο διάβα του. Ξεκομμένος από τα άλλα παιδιά του χωριού, που αν μη τι άλλο, έχουν τους γονείς τους, νοιώθει σαν ένα «τίποτε».

     Η ζωή του θα αλλάξει όταν ο πρωτοδιορισμένος στο χωριό δάσκαλος θα νοικιάσει ένα δωμάτιο στο σπίτι τους.

Στα έντεκά του χρόνια θα πάει στην πρώτη Δημοτικού. Μια σχέση πατέρα και γιου αναπτύσσεται ανάμεσα σ' αυτόν και στον δάσκαλο.

  

     Ένα βράδυ, ο Θωμάς, ο μέχρι τότε άγνωστος πατέρας του επιστρέφει στο χωριό. Τους αφηγείται τι έκανε, που και πως πέρασε αυτά τα δέκα έξι χρόνια της απουσίας του. Μια ζωή σε ένα σωρό μέρη, πλαισιωμένη με του κόσμου τα επαγγέλματα αλλά χωρίς καμιά προκοπή.

Θέλει να τον πάρει μαζί του,   «να του μάθει καμιά τέχνη να μπορέσει να πορευτεί στη ζωή».

Σαν δαρμένος σκύλος έφυγε ο Θωμάς, με την ουρά κάτω από τα σκέλια, μετά το: «Ε άι σιχτίρ από δώ που θα του μάθεις τέχνη», που ξεστόμισε ο δάσκαλος και το: «Βρε αϊ στα τσακίδια από 'δω. Αϊ στα τσακίδια, διαόλου σπέρμα, ακαμάτη, άμυαλε, σκατονταβατζή», της κυρά-Ασπασίας που ήταν έτοιμη να του σπάσει το κεφάλι με τον πλάστη που κρατούσε στα χέρια της.

     Η κυρία Ασπασία δεν θα ανεχόταν μια δεύτερη «χασούρα» στη ζωή της. Καημό το είχε που στα νιάτα της είχε χάσει την πιο καλή της φιλενάδα. Την Λένγκω, που η μοίρα την ανάγκασε από τη Λένγκω, το κοριτσόπουλο του χωριού να γίνει η Λένγκω της πόλης. Η πόρνη.

     Η ανοδική πορεία του ήρωα της ιστορίας, δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ραγδαία, είναι όμως ανοδική. Αποφοιτά από μια τεχνική σχολή, πάντα με τη συμπαράσταση του δάσκαλου και γίνεται ένας συνετός επαγγελματίας. Παντρεύεται την μεγάλη αγάπη του, που είναι η κόρη της Ρηνιώς, της παιδικής του ερωτικής φαντασίωσης. Ζει μια ήρεμη ζωή, τριγυρισμένος από αγαπημένα πρόσωπα, και έτσι ήρεμος, ευτυχισμένος, χορτασμένος από μια γεμάτη ζωή, περνάει στην τρίτη ηλικία.

     Τα γεγονότα της ιστορίας, άλλα πολύ συναρπαστικά και άλλα λιγότερο, θέλουν να τονίσουν το ρόλο και τη σημασία αυτού που πολλοί αποκαλούν «μοίρα». Τυχαία γεγονότα· άνθρωποι που κατά τύχη βρέθηκαν και μπήκαν στη ζωή μας· το άκουσμα μιας λέξης ή τη θέα μιας εικόνας· κάτι γενικά που αν δεν υπήρχε, αν δεν συνέβαινε ή δεν το συναντούσαμε, αν δεν το ακούγαμε, η ζωή μας θα ήταν τελείως αλλιώτικη.  

     Ίσως διαβάζοντας την ιστορία αναλογιστείτε και σεις τη δική σας ζωή, τα γεγονότα που σας έκαναν ότι είστε σήμερα, ή ότι δεν είστε σήμερα.

Καλή ανάγνωση λοιπόν.