Επόμενο κείμενο περιήψης

Απ' το Μεσαίωνα στο Μεσαίωνα

Περίληψη

Κείμενα σε […] είναι αποσπάσματα από το βιβλίο.

     Η Ρανιώ ζει μαζί με τον μεγάλο της αδελφό, τον Ζήτα και τη χήρα μάνα της σε ένα κάποιο Μεσαιωνικό χωριό. Πατέρα δεν γνώρισε. Ο πατέρας της, φτωχός αγελαδάρης, αναγκάστηκε να ξενιτευτεί όταν, μετά από μια αρρώστια ψόφησαν τα αγελάδια του, όπως και τα αγελάδια όλου του χωριού. Έφυγε πήγε να δουλέψει στα «αλάτια», στα ορυχεία άλατος, δυο μέρες δρόμο μακριά απ' το χωριό του. Γύρισε μόνο μια φορά, για να σπείρει τη Ρανιώ μεσ' στην κοιλιά της γυναίκας του και για να ξανάφυγε για πάντα. Εις τους αιώνες των αιώνων θα μείνει στα αλάτια κάτω από τόνους αλατιού που βούλωσαν το λαγούμι που δούλευε όταν έσπασαν τα μαδέρια της στοάς.

     Ένα ρομαντικό, ονειροπαρμένο κοριτσόπουλο είναι η Ρανιώ και κλείνει τα μάτια για να ονειρευτεί τον λευκοφορεμένο ιππότη που έρχεται καβάλα στο άσπρο του άτι να την πάρει, να την κάνει γυναίκα του.

     Ο αδελφός της ο Ζήτας! Πιο ρέμπελος δεν γίνεται. Το μόνο που τον νοιάζει είναι τα άλογα και οι άμαξες που σέρνουν, όταν πότε-πότε περνάει καμία άμαξα απ' το χωριό τους.   Η μάνα του τον βρίζει και τον καταριέται «τον ανεπρόκοπο» και «τον αχαΐρευτο» γιό της, που δεν τη βοηθάει καθόλου μήτε στο περιβόλι, μήτε με την κατσίκα.

     Ο Ζήτας θα αλλάξει. Αιτία και αφορμή ένας γέρος γυρολόγος-πραματευτής, που έμεινε με σπασμένη τη ρόδα της άμαξάς του τέσσερα ολόκληρα μερόνυχτα έξω από το σπίτι τους. Ο πραματευτής θα φύγει έχοντας για παραγιό του τον Ζήτα και ο Ζήτας σε λίγα χρόνια θα γίνει ο πραματευτής στη θέση του πραματευτή, ο έμπορος και ο πλούσιος μεγαλέμπορος.

Η μάνα του τώρα… «καμάρι μου» και «παλικάρι μου» τον ανεβάζει, «προκομμένο μου» παιδί τον κατεβάζει κάθε φορά που ο Ζήτας περνάει από το χωριό του και τη γεμίζει με καλούδια και όμορφα φουστάνια.

     Ο Ζήτας θα ερωτευτεί την αρχοντοπούλα Αγνή, μα τα πλούτη του δεν φτάνουν για να την κάνει γυναίκα του. Ο ξιπασμένος πεθερός του, ο Βαρόνος τον διώχνει μιας και δεν είναι ευγενικής καταγωγής· Πρίγκιπας, δούκας ή βαρόνος ή έστω ιππότης.

     Ο πόλεμος τα έφερε τα πάνω-κάτω. Ο Ζήτας με τις ηρωικές του πράξεις γίνεται πρώτα ιππότης, σωματοφύλακας του βασιλιά και μετά δούκας (άνευ δουκάτου). Ο δρόμος για την ευτυχία έχει ανοίξει και η αρχοντοπούλα Αγνή θα γίνει γυναίκα το.

     Το όνειρο της Ρανιώς γίνεται αλήθεια και ένας λευκοντυμένος πρίγκιπας, ο πρίγκιπας Ρόμα θα την κάνει γυναίκα του. Τα δύο ευγενικής καταγωγής ζευγάρια απόκτησαν παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα και απογόνους και η γενιά τους έφτασε μέχρι τις μέρες μας.

   

Επόμενο κείμενο περιήψης